Page 41 - EnterDC ONLINE
P. 41

GASTRO: ANEB PEČENÍ ZA NAŠICH PŘEDKŮ
                                        Víte, které známé vánoční cukroví původně
                                        bylo s  pepřem a získalo podle něho i svůj
                                        název? Pokud hádáte perník, pak hádáte
                                        správně. Místo badyánu, hřebíčku či skořice
                                        se do něj opravdu dával pepř společně
                                        s medem a moukou a říkalo se mu peprník.
                                        Buďme proto rádi za to velké množství
                                        ingrediencí, s nímž můžeme pracovat dnes.

                                              Historie perníku je opravdu zajímavá, a tak si  GASTRO
                                              ji trochu přibližme. Medové cukroví s kořením
měl jinou „superschopnost“. Ty zvířecí měly   podobné perníčkům tak, jak je známe dnes,
za úkol ochránit dobytek, oblíbená byla       bylo oblíbené už ve starověkém Egyptě,
také kolečka, která symbolizovala Slunce      Řecku či Římě. I k  nám se medové pečivo
a při pověšení na dům přinášela štěstí, při   dostalo už celkem brzy, a to někdy okolo
pověšení na strom pak úrodu.                  roku 1330, kam jsou datovány první záznamy
Neočekávané ingredience                       o perníku. Už v roce 1348 existovalo v Praze
Cukroví tak, jak jej známe dnes, se začalo    sdružení perníkářů a později se jednalo
péct v  19. století. A jak to tak bývá, bylo  dokonce o cechy.
výsadou hlavně bohatších vrstev. Tedy         Největší zájem o perníčky byl od 17. století,
alespoň cukroví z  dražších surovin. I chudí  postupně se staly tradičním pečivem nejen
lidé jej pekli, jen používali to, co bylo     o Vánocích, ale také o Velikonocích nebo na
doma k dispozici. A tak, kdybyste měli stroj  svatbách. K  přípravě perníku se používaly
času, mohli byste si zajet ochutnat cukroví   vyřezávané dřevěné formy, povrch se natíral
z česneku nebo třeba pepře.                   rozvařeným ovocným klihem a až později
                                              přišla klasická cukrová poleva. Když už jsme
                                              skončili u tohoto lety prověřeného voňavého
                                              cukroví, pojďme si vyzkoušet i recept.

                                                                                   -Ell-

                                                                                              41
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46