Page 41 - EnterDC ONLINE
P. 41
GASTRO: ANEB PEČENÍ ZA NAŠICH PŘEDKŮ
Víte, které známé vánoční cukroví původně
bylo s pepřem a získalo podle něho i svůj
název? Pokud hádáte perník, pak hádáte
správně. Místo badyánu, hřebíčku či skořice
se do něj opravdu dával pepř společně
s medem a moukou a říkalo se mu peprník.
Buďme proto rádi za to velké množství
ingrediencí, s nímž můžeme pracovat dnes.
Historie perníku je opravdu zajímavá, a tak si GASTRO
ji trochu přibližme. Medové cukroví s kořením
měl jinou „superschopnost“. Ty zvířecí měly podobné perníčkům tak, jak je známe dnes,
za úkol ochránit dobytek, oblíbená byla bylo oblíbené už ve starověkém Egyptě,
také kolečka, která symbolizovala Slunce Řecku či Římě. I k nám se medové pečivo
a při pověšení na dům přinášela štěstí, při dostalo už celkem brzy, a to někdy okolo
pověšení na strom pak úrodu. roku 1330, kam jsou datovány první záznamy
Neočekávané ingredience o perníku. Už v roce 1348 existovalo v Praze
Cukroví tak, jak jej známe dnes, se začalo sdružení perníkářů a později se jednalo
péct v 19. století. A jak to tak bývá, bylo dokonce o cechy.
výsadou hlavně bohatších vrstev. Tedy Největší zájem o perníčky byl od 17. století,
alespoň cukroví z dražších surovin. I chudí postupně se staly tradičním pečivem nejen
lidé jej pekli, jen používali to, co bylo o Vánocích, ale také o Velikonocích nebo na
doma k dispozici. A tak, kdybyste měli stroj svatbách. K přípravě perníku se používaly
času, mohli byste si zajet ochutnat cukroví vyřezávané dřevěné formy, povrch se natíral
z česneku nebo třeba pepře. rozvařeným ovocným klihem a až později
přišla klasická cukrová poleva. Když už jsme
skončili u tohoto lety prověřeného voňavého
cukroví, pojďme si vyzkoušet i recept.
-Ell-
41