Page 40 - EnterDC ONLINE
P. 40
GASTRO: VÁNOČNÍ RETROSPEKTIVA
GASTRO HISTORIE
VÁNOČNÍHO
CUKROVÍ
Nejdřív se ho dlouho nemůžeme dotknout a pak nám leze krkem. To je každoroční
osud vánočního cukroví, bez něhož by ale byly vánoční svátky o dost chudší. Někdo
cukroví kupuje, jiný se předhání s ostatními o rekord v počtu napečených druhů
a další si prostě upeče jen to svoje nejoblíbenější. Vůně perníku, kokosu, vanilky
i čokolády dotváří adventní atmosféru podobně jako františky a purpura a přináší tak
každoroční závan tradice. Jak je vlastně tato tradice stará?
Přesný letopočet se neví, ale podle všeho Později se začalo cukroví péct z mouky
tato tradice vznikla v 16. století. Cukroví (ideálně z vlastní úrody obilí), nesloužilo
však vůbec nemělo takovou podobu, jakou už ale dětem. Získalo jakousi ochranářskou
má dnes. Hlavní roli hrálo ovoce a také med, funkci a peklo se proto, aby byli lidé pro příští
kterým se ovoce sladilo. Tohle „cukroví“ bylo rok zdraví, aby nestrádali, aby měli bohatou
určeno hlavně dětem, které si s ním nejprve úrodu a podobně. Pečené vánoční dobroty
pohrály a až pak jej snědly. Z ovoce se totiž tak získávaly například podobu zvířat nebo
vyráběly malé figurky. různých dalších útvarů, přičemž každý z nich
40