Page 40 - EnterDC ONLINE
P. 40

GASTRO: VÁNOČNÍ RETROSPEKTIVA

GASTRO  HISTORIE
        VÁNOČNÍHO
        CUKROVÍ

        Nejdřív se ho dlouho nemůžeme dotknout a pak nám leze krkem. To je každoroční
        osud vánočního cukroví, bez něhož by ale byly vánoční svátky o dost chudší. Někdo
        cukroví kupuje, jiný se předhání s  ostatními o rekord v  počtu napečených druhů
        a další si prostě upeče jen to svoje nejoblíbenější. Vůně perníku, kokosu, vanilky
        i čokolády dotváří adventní atmosféru podobně jako františky a purpura a přináší tak
        každoroční závan tradice. Jak je vlastně tato tradice stará?

        Přesný letopočet se neví, ale podle všeho      Později se začalo cukroví péct z  mouky
        tato tradice vznikla v  16. století. Cukroví   (ideálně z  vlastní úrody obilí), nesloužilo
        však vůbec nemělo takovou podobu, jakou        už ale dětem. Získalo jakousi ochranářskou
        má dnes. Hlavní roli hrálo ovoce a také med,   funkci a peklo se proto, aby byli lidé pro příští
        kterým se ovoce sladilo. Tohle „cukroví“ bylo  rok zdraví, aby nestrádali, aby měli bohatou
        určeno hlavně dětem, které si s ním nejprve    úrodu a podobně. Pečené vánoční dobroty
        pohrály a až pak jej snědly. Z ovoce se totiž  tak získávaly například podobu zvířat nebo
        vyráběly malé figurky.                         různých dalších útvarů, přičemž každý z nich

40
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45