Page 53 - EnterDC ONLINE
P. 53
GASTRO: RECEPT
Hovězí guláš vůbec nemusí být nezdravým vmícháme protlak. Přilijeme připravený
pokrmem, pokud ho uděláte chytře. vývar nebo vodu, opět dle chuti sůl a za
Největším nešvarem guláše je tučné maso, občasného míchání dusíme, dokud maso
velké množství oleje nebo sádla použitého na krásně nezměkne. Pokud místo vývaru
smažení, zahušťování moukou a poté i klas- přilijeme vodu, je nutné přidat i více soli
ické knedlíky. Když všechny tyto ingredience a dalšího koření. Po chvíli dušení dle
vyměníte za o trošku lepší a snížíte množství potřeby dolijeme ještě trochu vývaru
tuku a mouky, vytvoříte skvělý dietní pokrm. nebo vody. Guláš se vůbec zahušťovat ne-
INGREDIENCE (NA CCA 4 PORCE):
• 800 g předního nebo zadního GASTRO
hovězího masa
• 500 g cibule musí, protože ho zahustilo větší množství
• 3 polévkové lžíce mleté sladké papriky cibule a voda se během dušení z velké
• mletý pepř části vypařila. Jakmile je maso měkké,
• drcený kmín přidáme prolisovaný česnek. Ještě necelou
• lžička rajského protlaku čtvrthodinku vaříme a poté odstavíme.
• špetka chilli koření Do odstaveného guláše přisypeme prom-
• sůl nutou majoránku, zamícháme a můžeme
• 3 stroužky česneku s klidným svědomím servírovat jako zdra-
• majoránka vou verzi chutného guláše. Jako přílohu
• hovězí vývar nebo voda (cca 1 l) volíme žitno-pšeničný chléb, který je
• olej samozřejmě daleko vhodnější než třeba
• tmavý chléb knedlík. Na vrch guláše můžeme ještě
POSTUP PŘÍPRAVY: přidat na kolečka nakrájenou cibuli, jen tak
Cibuli oloupeme a nakrájíme ji nadrobno. pro okrasu.
Poté maso pořádně omyjeme a nakrájíme
ho na kousky, které mohou být větší Enter přeje dobrou chuť! -HH-
i menší, jak má kdo raději. Do hrnce na-
lijeme olej a rozpálíme ho. Pak na něm za
stálého míchání orestujeme cibuli. Cibuli
poté odsuneme na kraj a uděláme tím mís-
to pro maso. Maso na oleji osmažíme velice
rychle, aby se zatáhlo, a vzápětí jej i s ci-bulí
pořádně promícháme. To vše obarvíme
mletou paprikou. Přidáme pepř, kmín, dle
chuti i chilli koření a promícháme. Poté
53