Page 53 - EnterDC ONLINE
P. 53

GASTRO: RECEPT

Hovězí guláš vůbec nemusí být nezdravým            vmícháme protlak. Přilijeme připravený
pokrmem, pokud ho uděláte chytře.                  vývar nebo vodu, opět dle chuti sůl a za
Největším nešvarem guláše je tučné maso,           občasného míchání dusíme, dokud maso
velké množství oleje nebo sádla použitého na       krásně nezměkne. Pokud místo vývaru
smažení, zahušťování moukou a poté i klas-         přilijeme vodu, je nutné přidat i více soli
ické knedlíky. Když všechny tyto ingredience       a dalšího koření. Po chvíli dušení dle
vyměníte za o trošku lepší a snížíte množství      potřeby dolijeme ještě trochu vývaru
tuku a mouky, vytvoříte skvělý dietní pokrm.       nebo vody. Guláš se vůbec zahušťovat ne-
INGREDIENCE (NA CCA 4 PORCE):
• 	 800 g předního nebo zadního                                                                  GASTRO
	 hovězího masa
• 	 500 g cibule                                   musí, protože ho zahustilo větší množství
• 	 3 polévkové lžíce mleté sladké papriky         cibule a voda se během dušení z velké
• 	 mletý pepř                                     části vypařila. Jakmile je maso měkké,
• 	 drcený kmín                                    přidáme prolisovaný česnek. Ještě necelou
• 	 lžička rajského protlaku                       čtvrthodinku vaříme a poté odstavíme.
• 	 špetka chilli koření                           Do odstaveného guláše přisypeme prom-
• 	 sůl                                            nutou majoránku, zamícháme a můžeme
• 	 3 stroužky česneku                             s klidným svědomím servírovat jako zdra-
• 	 majoránka                                      vou verzi chutného guláše. Jako přílohu
• 	 hovězí vývar nebo voda (cca 1 l)               volíme žitno-pšeničný chléb, který je
• 	 olej                                           samozřejmě daleko vhodnější než třeba
• 	 tmavý chléb                                    knedlík. Na vrch guláše můžeme ještě
POSTUP PŘÍPRAVY:                                   přidat na kolečka nakrájenou cibuli, jen tak
Cibuli oloupeme a nakrájíme ji nadrobno.           pro okrasu.
Poté maso pořádně omyjeme a nakrájíme
ho na kousky, které mohou být větší                Enter přeje dobrou chuť!  -HH-
i menší, jak má kdo raději. Do hrnce na-
lijeme olej a rozpálíme ho. Pak na něm za
stálého míchání orestujeme cibuli. Cibuli
poté odsuneme na kraj a uděláme tím mís-
to pro maso. Maso na oleji osmažíme velice
rychle, aby se zatáhlo, a vzápětí jej i s ci-bulí
pořádně promícháme. To vše obarvíme
mletou paprikou. Přidáme pepř, kmín, dle
chuti i chilli koření a promícháme. Poté

                                                                                                 53
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58