Page 46 - EnterDC ONLINE
P. 46
GASTRO GASTRO: RESTAURACE - KAVÁRNY - BARY
RETROZMRZKA
ANEB JAK CHUTNALA
ZA NAŠEHO MLÁDÍ
V Děčíně se prodává točená zmrzlina na více místech. Jedna je ale zvláštní. Na první
pohled vás zaujme nápis „Retrozmrzka”, pro kterou jezdí lidi i přes celé město. Když pak
přijdete blíž, čeká na vás nabídka několika chutí točené zmrzliny (která se mění každý den)
a spousta variant nejrůznějších oplatků a posypek. O tom, jak se dělá zmrzlina„jinak”, jsme
si povídali s děčínským zmrzlinářem Alešem Krausem.
nebyla jiná možnost, než si otevřít stánek sám.
To se jednoduše řekne, ale určitě to tak
jednoduché nebylo?
Tak samozřejmě, neslo to s sebou nějaké
investice a byrokratické úkony. Navíc mám
svou firmu, kterou jsem musel na chvíli dát
stranou. Myslel jsem si, že vytvořím stánek, ve
kterém bude prodávat brigádník a já se budu
dál věnovat své firmě. Tak jednoduché to ale
opravdu není a samotná výjimečná kvalita
a chuť naší zmrzliny nestačí. Prakticky řečeno
přinášíme inovace každý den - od prvního
stánku v Huntířově, kde byl prakticky jen stroj,
přišla celá řada vylepšení.
Letos jste otevřel i váš druhý stánek ve
Aleši,jakjstesedostalkprodejizmrzliny? Dvořákově ulici. Takže vás to chytlo?
Když máte děti, záleží vám na tom, co jí. Určitě. Postupem času nám totiž do Huntířova
Kdekoliv jsem jim koupil zmrzlinu, nikdy nebyla začali jezdit lidi z Děčína, kteří kvůli kvalitě
tak dobrá, jakou jsme měli kdysi my. Začal jsem a chuti obětovali svůj čas a pohodlí. Proto jsem
proto zjišťovat, proč tomu tak je a zjistil jsem se rozhodl jim vyjít vstříc a otevřít jim stánek
až hrůznou realitu - zmrzliny se dnes dělají vDěčíně.Navícjsempoprvnísezóněmělvhlavě
z prášků plných éček, pumpuje se do nich vylepšení, která se v Huntířově aplikovat nedala.
vzduch, aby se ušetřily náklady a obsah ovoce
je minimální. Žádná alternativa nebyla, takže Říkáte ve Dvořákově ulici, proč ne v cen-
pokud jsem chtěl pro děti „jinou” zmrzlinu, tru nebo u supermarketu?
46