Page 55 - EnterDC ONLINE
P. 55

GASTRO: FEJETON

zeleniny nebo ovoce a koření. U nás je oblíbená   omluvou to, že se s nimi nesetkáte tak často,
hlavně cibulová verze.                            ale... správné„papardele“ přeci není tak složité.
                                                  Chcete-li ale pobavit své spolustolovníky nebo
                                                  personál restaurace, u „poprdele“ si klidně
                                                  zůstaňte.

GNOCKY (CHŇOCHY)                                  STRAKATAČELA                                          GASTRO
Jeden z  největších kamenů úrazu českých          Noční můra venkovních bazénů, letních
restaurací. Italština nám prostě dává zabrat      předzahrádek i vesnických kiosků. Zmrzlina
a „chňochy“ jsou toho jasným důkazem.             strakatačela budí strach i rozpory. Vypadá
Občas chňochy, někdy gnocky nebo třeba            skvěle, každý si ji chce dát, ale... někdy je prostě
ňochy. Ne, ani jedna verze není správná. Velice   snažší říct„jednu šmoulí, prosím!“. Strakatačela,
obíbené gnocchi mají naprosto jednoduchou         stračena nebo straččiáta tu ale nejspíš bude
výslovnost. Není třeba vytvářet žádné zázraky.    vždy, přeci jen trefit se do „stračately“ není
Od nynějška se už nikdy nebudete muset bát        jednoduché ani pro ostřílené milovníky
si tyhle chutné bramborové noky objednat.         italských pojmů. Stracciatello, promiň.
A věřte, že „gnoči“ to opravdu nejsou. Jen        BRUČETA A FOČAČA
„ňoki“. Prostě ňoki.                              Zní to jako druh latinskoamerického tance,
KVICHE                                            ale ani bručeta, ani fočača jím nejsou. Italské
Abychom nekřivdili jen italštině, posvítíme si    těstoviny a pečivo, to by vydalo minimálně
i na francouzštinu. Nenapadá vás, co by„kviche“   na bakalářskou jazykovědnou práci. A tak se
mohlo být? Není to nic jiného, než francouzský    v  dnešní „osvětové“ lekci rozloučíme právě
slaný koláč quiche. Kyš, kyš! Vláčné těsto, sýr,  s těmito dvěma druhy pečiva. Bruschetta
smetana, šunka... Taková dobrota si správnou      (brusketa) je opečený chléb podávaný s rajčaty,
výslovnost prostě zaslouží.                       bazalkou, olivovým olejem a česnekem. To
POPRDELE                                          focaccia (fokáča) je pečený chléb s  olivovým
V  žádném případě bychom si nedovolili            olejem, olivami, sýrem nebo třeba šunkou. Tak
tady mluvit sprostě. Ale „poprdele“ zamotají      tedy sbohem, bručeto a fočačo! Už nikdy více...
hlavu kde komu. Pokud hádáte, že se jedná
o těstoviny, hádáte správně. Poprdele - totiž,                                         -Ell-
pappardelle jsou italské široké nudle, které se
podávají stočené do klubíček. No dobře, budiž

                                                                                                        55
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60