Page 60 - EnterDC ONLINE
P. 60
GASTRO: RECEPT
GASTRO PROČ SE NÁDIVCE
ŘÍKÁ HLAVIČKA
Obliba jarního pokrmu dala vzniknout bezpočtu variant receptů. Mnohde se nádivka
stala nedělním jídlem v každé roční době. Někdo jedinečnou chuť vytváří směsí masa,
jiný máčením pečiva ve vývaru, muškátovým květem nebo třeba sedmerem bylin.
Díky kontryhelu, popenci, pampeliškám, s knedlíkem koupe v omáčce... Inspirujte se
kopřivám, pažitce a dalším bylinkám chutná následujícími recepty na nádivky:
jarní nádivka nejvíc ze všech. V lidových ŠPENÁTOVÝ NÁKYP S UZENÝM MASEM
tradicích tento pokrm symbolizuje nový život Potřebujeme: 1 balíček mraženého špenátu,
i naději na dobrý úrodný rok. Ostatně do ná- 200 g vařeného uzeného masa, 2 polévkové
divek se dřív běžně přidávalo jehněčí, kůzlečí lžíce másla, 3 vejce, 2 rohlíky, 3 stroužky
nebo telecí maso. Telecí často pocházelo česneku, špetku mletého pepře, trochu mléka,
z hlavy - proto se dodnes nádivce říká hlavička. sůl, polévkové koření typu vegeta, tuk na
Nebo také sekanina či řežábek. vymazání, jemnou strouhanku na vysypání
Na talíři pak upečené dílo zazáří ve společnosti zapékací misky nebo formy
příloh vídaných častěji i zřídka. Někde se tulí Jak na to: Špenát podusíme. Rohlíky na-
k bramborům, jinde kamarádí se špenátem,
uctivě vykukuje z kuřete nebo se spolu
60