Page 60 - EnterDC ONLINE
P. 60

GASTRO: RECEPT

GASTRO  PROČ SE NÁDIVCE
         ŘÍKÁ HLAVIČKA

        Obliba jarního pokrmu dala vzniknout bezpočtu variant receptů. Mnohde se nádivka
        stala nedělním jídlem v každé roční době. Někdo jedinečnou chuť vytváří směsí masa,
        jiný máčením pečiva ve vývaru, muškátovým květem nebo třeba sedmerem bylin.

        Díky kontryhelu, popenci, pampeliškám,            s knedlíkem koupe v omáčce... Inspirujte se
        kopřivám, pažitce a dalším bylinkám chutná        následujícími recepty na nádivky:
        jarní nádivka nejvíc ze všech. V lidových         ŠPENÁTOVÝ NÁKYP S UZENÝM MASEM
        tradicích tento pokrm symbolizuje nový život      Potřebujeme: 1 balíček mraženého špenátu,
        i naději na dobrý úrodný rok. Ostatně do ná-      200 g vařeného uzeného masa, 2 polévkové
        divek se dřív běžně přidávalo jehněčí, kůzlečí    lžíce másla, 3 vejce, 2 rohlíky, 3 stroužky
        nebo telecí maso. Telecí často pocházelo          česneku, špetku mletého pepře, trochu mléka,
        z hlavy - proto se dodnes nádivce říká hlavička.  sůl, polévkové koření typu vegeta, tuk na
        Nebo také sekanina či řežábek.                    vymazání, jemnou strouhanku na vysypání
        Na talíři pak upečené dílo zazáří ve společnosti  zapékací misky nebo formy
        příloh vídaných častěji i zřídka. Někde se tulí   Jak na to: Špenát podusíme. Rohlíky na-
        k bramborům, jinde kamarádí se špenátem,
        uctivě vykukuje z kuřete nebo se spolu

60
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65