Page 76 - EnterDC ONLINE
P. 76

ROZHOVOR: VÁCLAV ŠTARMAN

               SPRÁVNOU STRAVOU

               KE ZDRAVÉMU TĚLU I MYSLI

               „Ať už chcete shodit pár kilo, zesílit nebo jen změnit stravování znamená to, že chcete
               změnu. Bojíte se jí, jste nejistí? Kdepak, každá změna může, ale nemusí být náročná.
               Většinou stačí jen vystoupit ze své komfortní zóny,“ uvádí děčínský výživový poradce
               Václav Štarman. Jak přistupuje k přáním i strachům svých klientů?

               Říkáte, že celostní pohled na klienta                nedílnou součástí našich životů.
               je klíčem ke správnému nastavení
               individuálního výživového plánu.                     Je strach ze změny životního stylu
               Co to znamená?                                       a vystoupení z  vlastní komfortní zóny
               Je velice důležité znát klienta na osobní            zbytečný nebo je naopak hnací silou
               úrovni, kdy se zabýváme nejenom stravou, ale         k pozitivním změnám?
               i zdravím, emocemi a pocity. I když se               Záleží na každém z nás, jak ke strachu budeme
               dnes situace zlepšuje, stále se setkáváme            přistupovat. Pokud se jím necháme pohltit,
               s rozdělením těla na dvě části a to na mysl          je spíše brzdou. Nicméně je důležité iden-
ZÁBAVA & STYL  a fyzické tělo. Na dvě samostatné jednotky.          tifikovat původce strachu. Z jakého důvodu
               Ve skutečnosti tomu tak není a naše pocity           strach pociťujeme? Ve většině případů jde
               a emoce ovlivňují naše stravování, naše zdraví       o strach ze ztráty jistot, které jsme si jako
               a naopak. S klienty klíčujeme příčinu jejich ne-     společnost vytvořili nebo o strach z odsouzení,
               spokojenosti,zjakéhodůvodusechtějístravovat          porovnávání, hodnocení vůči ostatním lidem
               jinak, lépe. Jinak řečeno, poznat takzvaný hnací     i rodině. Zatím vším však stojí klišé jménem ego,
               motor. Co jim vyhovuje a nevyhovuje. Jaká jídla      které se těmito posudky a předsudky neustále
               mají rádi a jaká nikoli. Jakým způsobem se stra-     živí. Ke klientům proto přistupuji individuálně.
               vují, jaké pocity cítí po jídle a mnoho dalšího. Je  Společně se dohodneme na malých krůčcích,
               to týmová práce, kde se zapojí má odbornost          abychom strach otupili, zjemnili. Postupně
               a klientovy požadavky a přání, protože věřím,        uskutečňujeme další a další změny. Po ohléd-
               že svět má přinášet radost, štěstí, pohodu           nutí zpět vidíme obrovský kus práce. A to je na
               a harmonii, a to i prostřednictvím stravy, jež je    tom to nejkrásnější.  -Ell-

76
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81