Page 76 - EnterDC ONLINE
P. 76
ROZHOVOR: VÁCLAV ŠTARMAN
SPRÁVNOU STRAVOU
KE ZDRAVÉMU TĚLU I MYSLI
„Ať už chcete shodit pár kilo, zesílit nebo jen změnit stravování znamená to, že chcete
změnu. Bojíte se jí, jste nejistí? Kdepak, každá změna může, ale nemusí být náročná.
Většinou stačí jen vystoupit ze své komfortní zóny,“ uvádí děčínský výživový poradce
Václav Štarman. Jak přistupuje k přáním i strachům svých klientů?
Říkáte, že celostní pohled na klienta nedílnou součástí našich životů.
je klíčem ke správnému nastavení
individuálního výživového plánu. Je strach ze změny životního stylu
Co to znamená? a vystoupení z vlastní komfortní zóny
Je velice důležité znát klienta na osobní zbytečný nebo je naopak hnací silou
úrovni, kdy se zabýváme nejenom stravou, ale k pozitivním změnám?
i zdravím, emocemi a pocity. I když se Záleží na každém z nás, jak ke strachu budeme
dnes situace zlepšuje, stále se setkáváme přistupovat. Pokud se jím necháme pohltit,
s rozdělením těla na dvě části a to na mysl je spíše brzdou. Nicméně je důležité iden-
ZÁBAVA & STYL a fyzické tělo. Na dvě samostatné jednotky. tifikovat původce strachu. Z jakého důvodu
Ve skutečnosti tomu tak není a naše pocity strach pociťujeme? Ve většině případů jde
a emoce ovlivňují naše stravování, naše zdraví o strach ze ztráty jistot, které jsme si jako
a naopak. S klienty klíčujeme příčinu jejich ne- společnost vytvořili nebo o strach z odsouzení,
spokojenosti,zjakéhodůvodusechtějístravovat porovnávání, hodnocení vůči ostatním lidem
jinak, lépe. Jinak řečeno, poznat takzvaný hnací i rodině. Zatím vším však stojí klišé jménem ego,
motor. Co jim vyhovuje a nevyhovuje. Jaká jídla které se těmito posudky a předsudky neustále
mají rádi a jaká nikoli. Jakým způsobem se stra- živí. Ke klientům proto přistupuji individuálně.
vují, jaké pocity cítí po jídle a mnoho dalšího. Je Společně se dohodneme na malých krůčcích,
to týmová práce, kde se zapojí má odbornost abychom strach otupili, zjemnili. Postupně
a klientovy požadavky a přání, protože věřím, uskutečňujeme další a další změny. Po ohléd-
že svět má přinášet radost, štěstí, pohodu nutí zpět vidíme obrovský kus práce. A to je na
a harmonii, a to i prostřednictvím stravy, jež je tom to nejkrásnější. -Ell-
76