Page 50 - EnterDC ONLINE
P. 50
GASTRO: RECEPT
MASOPUST
NA TALÍŘI
GASTRO I když to tak dle názvu lidového svátku nevypadá, masopustní veselí se neobejde bez
spousty dobrého jídla a pití. O masopustu byste se rozhodně neměli postit, půst totiž
začíná až o Popeleční středě 40 dní před Velikonocemi. S únorovou tradicí jsou spojeny
hlavně masové hody a zabijačky, a proto přinášíme jeden zabijačkový recept na výborné
pečené vepřové koleno. A jak jinak než na pivu.
Pečené vepřové koleno na černém pivu Postup:
Vepřové kolínko na prkýnku s křenem, hořčicí 1. Vepřová kolena nařízněte na kůži tak, aby
a okurkou - tomu neodolá nejeden milovník
masa. Tenhle recept voní už jen při čtení se do ní dalo vetřít sypké koření a hořčice.
a se sklenicí dobrého piva bude určitě velkým Takto připravené maso nechte alespoň na
svátečním zážitkem. pár hodin odležet v lednici.
Ingredience: 2. Po odležení vložte maso do pekáče
• 1 - 2 vepřová kolena podle velikosti a přidejte nové koření, bobkový list,
a počtu porcí nadrobno nakrájenou cibuli, větvičku
• 500 ml kvalitního černého piva rozmarýnu navrch a česnek (může zůstat
• 1 palička česneku vcelku i se slupkou).
• 10 lžic plnotučné hořčice 3. Kolena podlijte černým pivem a vložte
• 1 lžička mleté sladké papriky přiklopená do trouby předehřáté na
• 1 lžička kmínu 180–200 °C. Takto pečte zhruba 1,5
• 5 kuliček nového koření hodiny, občas podlévejte. Ke konci pečení
• 4 bobkové listy sundejte horní kryt pekáče, aby se kůžička
• 2 cibule upekla dokřupava.
• Větvička čerstvého rozmarýnu 4. Podávejte s hořčicí, křenem a pečeným
• Sůl česnekem.
• Pepř TIP: Výpek lze zbavit koření, zahustit jíškou
a podávat jako omáčku k masu.
-Ell-
50