Page 50 - EnterDC ONLINE
P. 50

GASTRO: RECEPT

        MASOPUST
         NA TALÍŘI

GASTRO  I když to tak dle názvu lidového svátku nevypadá, masopustní veselí se neobejde bez
        spousty dobrého jídla a pití. O masopustu byste se rozhodně neměli postit, půst totiž
        začíná až o Popeleční středě 40 dní před Velikonocemi. S únorovou tradicí jsou spojeny
        hlavně masové hody a zabijačky, a proto přinášíme jeden zabijačkový recept na výborné
        pečené vepřové koleno. A jak jinak než na pivu.

        Pečené vepřové koleno na černém pivu           Postup:
        Vepřové kolínko na prkýnku s křenem, hořčicí   1. Vepřová kolena nařízněte na kůži tak, aby
        a okurkou - tomu neodolá nejeden milovník
        masa. Tenhle recept voní už jen při čtení          se do ní dalo vetřít sypké koření a hořčice.
        a se sklenicí dobrého piva bude určitě velkým      Takto připravené maso nechte alespoň na
        svátečním zážitkem.                                pár hodin odležet v lednici.
        Ingredience:                                   2. Po odležení vložte maso do pekáče
        •	 1 - 2 vepřová kolena podle velikosti            a přidejte nové koření, bobkový list,
        	 a počtu porcí                                    nadrobno nakrájenou cibuli, větvičku
        •	 500 ml kvalitního černého piva                  rozmarýnu navrch a česnek (může zůstat
        •	 1 palička česneku                               vcelku i se slupkou).
        •	 10 lžic plnotučné hořčice                   3. Kolena podlijte černým pivem a vložte
        •	 1 lžička mleté sladké papriky                   přiklopená do trouby předehřáté na
        •	 1 lžička kmínu                                  180–200 °C. Takto pečte zhruba 1,5
        •	 5 kuliček nového koření                         hodiny, občas podlévejte. Ke konci pečení
        •	 4 bobkové listy                                 sundejte horní kryt pekáče, aby se kůžička
        •	 2 cibule                                        upekla dokřupava.
        •	 Větvička čerstvého rozmarýnu                4. Podávejte s  hořčicí, křenem a pečeným
        •	Sůl                                              česnekem.
        •	Pepř                                         TIP: Výpek lze zbavit koření, zahustit jíškou
                                                           a podávat jako omáčku k masu.

                                                                                            -Ell-

50
   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55